Tel: 0724 060 954 / 0723 389 794 tratament.adictie@gmail.com

DEPEDENȚA DE JOCURI DE NOROC

În 2013, secţiunea de tulburări asociate abuzului de substanţe şi dependenţă din „Manualul de diagnostic şi statistică, al tulburărilor mintale” a fost actualizată. Jocurile de noroc în mod patologic erau considerate compulsii, motivate de nevoia de a potoli anxietatea.

Dar acum sunt recunoscute ca dependenţă la fel cum este şi dependenţa de substanţe.
 
Ce anume face ca jocurile de noroc să producă dependenţă?
 
Răspunsul la această întrebare nu este la fel de simplu ca: „oamenilor le plac banii şi iubesc să-i câştige, aşa că exagerează„.
 
Implicarea excesivă în jocurile de noroc poate duce la modificări dramatice, în modul în care creierul transmite mesaje chimice, iar jucătorii deţin adesea dispoziţii genetice sau psihologice care îi predispun la riscuri. Aceste predispoziţii pot alimenta spirala descendentă a unei persoane în dependenţă.
 
Unii oameni au predispoziţie pentru dependenţă.
Cercetările arată că jucătorii cu probleme şi dependenţii de droguri au adesea predispoziţii genetice la comportamente care le oferă recompensă şi la impulsivitate. Principalele două sunt:
  • Un sistem subactiv de recompensă în creier.
  • Activarea dificilă a cortexului prefrontal.

Având un sistem subactiv de recompensă al creierului, înseamnă că individul nu se confruntă cu acelaşi nivel de euforie şi plăcere la experienţele care-l recompensează în mod natural, aşa cum o face o persoana obişnuită. Acesta este atras, prin urmare, de activităţi care stimulează căile de recompensă mai mult; activităţi care îl ajută să simtă un nivel satisfăcător de euforie şi plăcere – de exemplu, nivelul ridicat pe care îl creează drogurile sau jocurile de noroc.

Din fericire, există o mulţime de informaţii online despre identificarea unui jucător-problemă şi există ajutor pentru aceştia. Dacă bănuiţi că cineva ar putea fi dependent de jocuri de noroc, solicitaţi sfaturi şi asistenţăOrice dependenţă poate fi depăşită