Tel: 0724 060 954 / 0723 389 794 tratament.adictie@gmail.com

Ce este dependenta de droguri?

Dependența de droguri este o boală cronică, de multe ori recidivantă, o boală a creierului care determină căutarea și utilizarea compulsivă de droguri în ciuda consecințelor negative asupra sănătății individului dependent cât și asupra celor din jurul lui. Deși decizia inițială de a lua droguri este voluntară pentru majoritatea oamenilor, schimbările suportate la nivelul creierului, care au loc în timp, conduce la lipsa auto-controlului persoanei dependente și anulează capacitatea de a rezista impulsurilor intense de a consuma droguri. Adicția de droguri este caracterizată de consumul patologic, cronic sau periodic, impulsiv de substante toxice și/sau stupefiante, care modifică starea afectivă sau de conștiință.

Dependența de substanță se instalează în urma creșterii progresive a cantităților de substanță consumate și determină imposibilitatea de a opri consumul, chiar și timp de câteva zile, fără ca acest fapt să genereze sevraj.

Din fericire, există metode de tratament care pot ajuta oamenii în vindecarea efectelor puternic perturbatoare a dependenței. Cercetările arată că, medicamentele pentru dependență combinate cu terapia (un exemplu este terapia comportamentală) este una din cele mai bune metode din prezent de a aborda vindecarea și a asigura succesul vindecări pentru majoritatea pacienților.

Mulți dintre noi nu înțeleg de ce sau cum alți oameni devin dependenți de droguri. Se presupune adesea, în mod eronat, că consumatorii dependenți de droguri au o lipsa de principii morale sau de voință și că prezența acestora ar putea opri consumul de droguri, pur și simplu, dependentul alegând să-și schimbe comportamentul. În realitate, dependența de droguri este o boală complexă, iar renunțarea presupune mai mult decat intenții bune sau o voință puternică. De fapt, pentru că drogurile schimbă creierul în moduri care favorizează abuzul compulsiv de droguri, este dificil să se renunțe, chiar si pentru cei care sunt gata să facă acest lucru. Progresele științifice aduc mai multe informații despre modul în care tratamentele medicamentoase și psiholoigce acționează asupra creierului și asupra comportamentului ajutând ca dependența de droguri să fie tratată cu succes ajutând oamenii să nu mai abuzeze de droguri și să ducă o viață productivă, funcțională, caracterizată de starea de bine.