Tel: 0724 060 954 / 0723 389 794 tratament.adictie@gmail.com

CE ESTE ALCOOLISMUL?

Alcoolismul este o boala cronica, in cele mai multe cazuri fiind progresiva si fatala. Primele indicii ale problemelor legate de alcool apar de obicei la varsta de 16-30 de ani, boala manifestandu-se si dezvoltandu-se sub influenta factorilor de mediu, factorilor genetici, factorilor psihosociali. Boala genereaza:
– O  nevoie puternica de a bea.
-Pierderea controlului asupra consumului de alcool – dupa inceperea consumului de alcool persoana nu se poate opri din consum.
– Dependenta fizica – simptome de sevraj.
– Cresterea tolerantei la alcool – nevoia de a bea mai mult alcool, pentru a simti acelasi efect.
– Distorsiuni de gandire – adictia nu este considerata o problema, lipsa responsabilitatii.

Un semnal de alarma apare si in cazul abuzului de alcool. In acest caz nu existA o dependenta fizica insa abuzul reprezinta o problema serioasa.
Complicatiile alcoolismului pot fi impartite in doua mari categorii, complicatii medicale si alte complicatii.

Dependenta de alcool si abuzul de alcool cauzeaza probleme in cadrul familiei, la locul de munca sau la școala. Apare riscul de expunere la situatii periculoase si  poate ss ducs la probleme juridice sau sociale.

Deasemenea, consumul excesiv de alcool poate creste riscul de anumite tipuri de cancer. Acesta poate provoca leziuni la nivelul ficatului, creierului si a altor organe. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta copilul. Alcoolul creste riscul accidentelor auto, accidentelor de munca sau alte accidente, omucidere și sinucidere.

 

CONSECINȚELE CONSUMULUI EXAGERAT DE ALCOOL

Alcoolul ajunge în sânge foarte repede după prima înghițitură. Efectele imediate ale alcoolului pot apărea în aproximativ 10 minute. Pe măsură ce se consumă alcool va crește nivelul concentrației de alcool din sânge și cu cât mai mare este cantitatea de alcool prezentă în sânge, cu atât mai mult se vor resimții efectele alcoolului.

Aceste efecte pot include:

 • Reducerea inhibiției.
 • Vorbire neclară.
 • Depreciere motorie.
 • Probleme de memorie.
 • Probleme de concentrare.
 • Probleme respiratorii

Alte riscuri ale consumului de alcool pot include:

 • Accidente auto și alte accidente.
 • Comportament riscant.
 • Comportamentul violent.
 • Suicid și omucidere.

Oamenii care consumă prea mult alcool pentru o perioadă lungă de timp, pot prezenta efecte pe termen lung care pot include:

 • Dependenta de alcool.
 • Probleme de sănătate.
 • Risc crescut de cancer.

Atunci când consumul de alcool devine o problemă se dă diagnosticul medical de „tulburare legată de consumul de alcool – dependența de alcool”.

Aproximativ 7,2 la sută sau 17 de milioane de adulți din Statele Unite au avut o tulburare legată de consumul de alcool în 2012. Acest studiu include 11,2 milioane de bărbați și 5,7 milioane de femei. Numărul adolescenților diagnosticați cu tulburare legată de consumul de alcool în 2012 a fost estimat la 855.000 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani.

În Comunitatea Europeană, conform rapoartelor studiilor asupra consumului de alcool, 1 din 7 decese în rândul barbaților și 1 din 13 decese în rândul femeilor – din grupa de vârstă 15-64 ani – sunt atribuite consumului de alcool. În Romania, mai mult de 75 decese (între 72 și 102) dintr-un număr de 1000 de decese sunt atribuite consumului de alcool.

Pentru a fi diagnosticat cu o tulburare legată de consumul de alcool, persoanele evaluate trebuie să îndeplinească anumite criterii prezentate în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM). Conform DSM-5, versiunea actuală de DSM, oricine îndeplineste oricare două criteri din cele 11 criterii, în aceeași perioadă de 12 luni primeste un diagnostic de tulburare legată de consumul de alcool. Gravitatea unui tulburări legate de consunul de alcool poate fi ușoară, moderată sau severă, bazându-se pe numărul de criterii îndeplinite.

Pentru a evalua dacă un membru al familiei sau o persoană apropiată are o tulburare legată de consumul de alcool se pot pune câteva întrebări. (găsiți aici o listă utilă de întrebări – CLICK)

 

EFECTELE CONSUMULUI EXCESIV DE ALCOOL ASUPRA ORGANISMULUI

Consumul exagerat de alcool – o singură dată sau constant  – poate avea repercusiuni grave asupra sănătății tale. Iată cum alcoolul poate să îți afecteze corpul:
Cercetările în domeniu arată că în cantități moderate, consumul de alcool poate proteja adulții sănătoși de dezvoltarea bolilor coronariene.

CREIERUL

Alcoolul interferează cu căile de comunicare ale creierului și poate afecta modul în care creierul arată și funcționează. Aceste întreruperi în modul de comunicare a creierului pot schimba dispoziția și comportamentul, făcând dificilă gândirea clară și miscarea coordonată.

FICATUL

Consumul exagerat de alcool afectează grav ficatul și poate duce la o varietate de probleme și inflamații ale ficatului, inclusiv:
Steatoză sau ficatul gras.
Hepatita alcoolică.
Fibroză.
Ciroză.
Pancreas.
Alcoolul determină pancreasul să producă substanțe toxice care pot duce în cele din urmă la pancreatita, o inflamație periculoasă și umflarea vaselor de sânge din pancreas afectând în mod negativ digestia.

SISTEMUL IMUNITAR

Consumul exagerat de alcool poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce face corpul să fie o țintă mult mai ușoară pentru boală. Consumatorii cronici de alcool – dependenții de alcool- sunt mai susceptibili în a contracta boli cum ar fi pneumonia și tuberculoza, decât persoanele care nu consumă exagerat alcool. Consumul exagerat de alcool cu o singură ocazie încetinește capacitatea organismului de a îndepărta infecțiile – chiar și până la 24 de ore după ce se consumă alcool.

INIMA

Consumul exagerat de alcool pe o perioadă lungă de timp sau prea mult o singură dată poate afecta inima, cauzând probleme, printre care:
Cardiomiopatie – întinderea și epuizarea mușchiului cardiac.
Aritmii – bătăi neregulate ale inimii.
Accidente vasculare cerebrale.
Hipertensiune arterială.
Cercetările în domeniu arată că în cantități moderate, consumul de alcool poate proteja adulții sănătoși de dezvoltarea bolilor coronariene.

CANCER

Consumul exagerat de alcool poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de:
Gură.
Esofag.
Gât.
Ficat.
Sân.
Cercetările în domeniu arată că în cantități moderate, consumul de alcool poate proteja adulții sănătoși de dezvoltarea bolilor coronariene.

Oamenii consumă alcool pentru a socializa, sărbători sau pentru a  se relaxa.

Alcoolul are adesea efecte puternice și diferite asupra oamenilor – de-a lungul timpului s-au studiat aceste efecte, impactul lor asupra individului și asupra vieții cotidiene precum și modalitatea de a gestiona urmările consumului de alcool. De ce alcoolul ne face să acționăm și să simțim altfel? Cât de mult este prea mult? De ce unii oameni devin dependenți în timp ce alții nu?

În urma cercetărilor în domeniu s-a ajuns la concluzia că efectele consumului de alcool variază de la o persoană la alta, în funcție de o varietate de factori, printre care:

 • Cât de mult alcool se consumă.
 • Cât de des se consumă alcool.
 • Vârsta la care se consumă alcool.
 • Starea de sănătate a persoanei care consumă alcool.
 • Istoricul familial.

În timp ce consumul de alcool nu este neapărat o problemă, consumul de alcool în cantități exagerate poate provoca o serie de consecințe și crește riscul pentru o varietate de probleme de sănătate, relaționale, sociale, economice etc.