Privire de ansamblu asupra consumului de alcool

      Oamenii consumă alcool pentru a socializa, sărbători sau pentru a  se relaxa. Alcoolul are adesea efecte puternice și diferite asupra oamenilor - de-a lungul timpului s-au studiat aceste efecte, impactul lor asupra individului și asupra vieții cotidiene precum și modalitatea de a gestiona urmările consumului de alcool. De ce alcoolul ne face să acționăm și să simțim altfel? Cât de mult este prea mult? De ce unii oameni devin dependenți în timp ce alții nu?
      În urma cercetărilor în domeniu s-a ajuns la concluzia că efectele consumului de alcool variază de la o persoană la alta, în funcție de o varietate de factori, printre care:
Cât de mult alcool se consumă.
Cât de des se consumă alcool.
Vârsta la care se consumă alcool.
Starea de sănătate a persoanei care consumă alcool.
Istoricul familial.
      În timp ce consumul de alcool nu este neapărat o problemă, consumul de alcool în cantități exagerate poate provoca o serie de consecințe și crește riscul pentru o varietate de probleme de sănătate, relaționale, sociale, economice etc.

Consecințele consumului exagerat de alcool
      Alcoolul ajunge în sânge foarte repede după prima înghițitură. Efectele imediate ale alcoolului pot apărea în aproximativ 10 minute. Pe măsură ce se consumă alcool va crește nivelul concentrației de alcool din sânge și cu cât mai mare este cantitatea de alcool prezentă în sânge, cu atât mai mult se vor resimții efectele alcoolului. Aceste efecte pot include:
Reducerea inhibiției.
Vorbire neclară.
Depreciere motorie.
Confuzie.
Probleme de memorie.
Probleme de concentrare.
Comă
Probleme respiratorii
Moartea.
Alte riscuri ale consumului de alcool pot include:
Accidente auto și alte accidente.
Comportament riscant.
Comportamentul violent.
Suicid și omucidere.
      Oamenii care consumă prea mult alcool pentru o perioadă lungă de timp, pot prezenta efecte pe termen lung care pot include:
Dependenta de alcool.
Probleme de sănătate.
Risc crescut de cancer.