Despre abuzul de droguri şi medicamente

Majoritatea oamenilor nu înţeleg cum, sau de ce, pot să devină unii oameni dependenţi de droguri. Pot să ajungă să creadă în mod greşit că cei care consumă stupefiante nu au principii morale sau nu au voinţa necesară pentru a se opri din consumul de droguri dacă se decid. Realitatea este că dependenţa de substanţe interzise sau de droguri este o boală complexă, iar opritul din consum necesită mai mult decât dorinţa de a te opri sau o voinţă de fier. Drogurile schimbă creierul în moduri care fac ca opritul consumului să fie dificil chiar şi pentru cei care îşi doresc foarte puternic acest lucru. Din fericire, cercetătorii au descoperit foarte mult din modul în care drogurile afectează creierul şi au creat tratamente care îi pot ajuta pe mulţi oameni să se lase de consum şi să ducă o viaţă normală.

Ce este dependenţa de droguri

Dependenţa este o boală cronică care se caracterizează prin căutarea continuă şi compulsivă, sau dificil de controlat a substanţelor stupefiante în ciuda consecinţelor nocive. Decizia de a lua droguri a fost voluntară pentru marea majoritate a oamenilor, însă utilizarea repetată a acestora duce la schimbări la nivelul creierului care distruge capacitatea dependentului de a rezista impulsului de a lua. Aceste schimbări sunt persistente, lucru care face dependenţa de droguri să fie o boală "recidivantă" - dependenţii de droguri sunt în pericol de a se întoarce la consumul de droguri chiar şi după ani de abstinenţă.

Este un lucru obişnuit ca o persoană să recadă, dar o recădere nu înseamnă că tratamentul nu funcţionează. Ca şi la alte boli cronice, tratamentul trebuie să fie permanent şi trebuie ajustat în funcţie de cum răspunde pacientul.