Ce este dependenţa de droguri?

Când oamenii care iau droguri nu se pot opri din a le lua chiar dacă îşi propun, se numeşte dependenţă. Dorinţa de consum este prea mare ca să poată fi controlată, chiar dacă drogul îţi face rău fizic.

Când oamenii încep să ia un drog, nu îşi propun să devină dependenţi. Dar le place cum îi face să se simtă. Cred că pot să controleze cât de des şi cât de mult îl iau. Însă drogurile le schimbă creierul. Cei care folosesc droguri încep să aibă nevoie de drog doar pentru a se simţi normali. Acest lucru înseamnă dependenţă şi poate să schimbe repede viaţa cuiva.

Dependenţa poate deveni mai importantă decât nevoia de a dormi sau de a mânca. Nevoia de a procura şi de a folosi drogul poate pune stăpânire pe toată viaţa unei persoane. Dependenţa ajunge să înlocuiască toate lucrurile de care acesta se bucura. Un om care este dependent va face aproape orice - va minţi, va fura sau va răni oameni - ca să continue să ia drogul. Acest lucru poate duce la arestare, la boli grave, la moarte.

Dependenţa este o boală a creierului.

- Drogurile schimbă modul în care funcţionează creierul.
- Aceste schimbări cerebrale pot dura foarte mult.
- Ele pot cauza probleme ca schimbări instante de dispoziţie, pierderi de memorie, chiar şi probleme în a gândi sau în a lua decizii.

Dependenţa este o boală, la fel cum diabetul sau cancerul sunt boli. Dependenţa nu este doar o simplă slăbiciune. Oameni cu orice trecut, bogaţi sau săraci, pot ajunge la dependenţă. Dependenţa se poate instala la orice vârstă, dar de obicei începe la vârste fragede.