Esti dependent de alcool ?

      Atunci când consumul de alcool devine o problemă se dă diagnosticul medical de "tulburare legată de consumul de alcool – dependența de alcool".
      Aproximativ 7,2 la sută sau 17 de milioane de adulți din Statele Unite au avut o tulburare legată de consumul de alcool în 2012. Acest studiu include 11,2 milioane de bărbați și 5,7 milioane de femei. Numărul adolescenților diagnosticați cu tulburare legată de consumul de alcool în 2012 a fost estimat la 855.000 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani.     

      În Comunitatea Europeană, conform rapoartelor studiilor asupra consumului de alcool, 1 din 7 decese în rândul barbaților și 1 din 13 decese în rândul femeilor – din grupa de vârstă 15-64 ani – sunt atribuite consumului de alcool. În Romania, mai mult de 75 decese (între 72 și 102) dintr-un număr de 1000 de decese sunt atribuite consumului de alcool.
      Pentru a fi diagnosticat cu o tulburare legată de consumul de alcool, persoanele evaluate trebuie să îndeplinească anumite criterii prezentate în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM). Conform DSM-5, versiunea actuală de DSM, oricine îndeplineste oricare două criteri din cele 11 criterii, în aceeași perioadă de 12 luni primeste un diagnostic de tulburare legată de consumul de alcool. Gravitatea unui tulburări legate de consunul de alcool poate fi ușoară, moderată sau severă, bazându-se pe numărul de criterii îndeplinite.
      Pentru a evalua dacă un membru al familiei sau o persoană apropiată are o tulburare legată de consumul de alcool se pot pune câteva întrebări.
În ultimul an:
 - Ai avut momente cand ai băut mai mult sau mai mult decât ai intenționat?
 - Mai mult decat o dată ai vrut sau ai incercat sa reduci consumul de alcool sau sa te opresti din băut, dar nu ai putut?
 - Petreci mult timp consumând alcool? Sau ai o stare de rău cand bei sau când îți revii după efectele alcoolului?
 - Ai experimentat poftă, o nevoie puternică sau imperioasă de a consuma alcool?
- Ai constatat că alcoolul- sau starea de rău provocată de consumul de alcool - a interferat de multe ori cu responsabilitățile de acasă sau cu responsabilitățile și grija față de familia ta? Sau a cauzat probleme legate de locul de muncă? Sau probleme la școală?
 - Ai continuat să consumi alcool chiar dacă aceasta a cauzat probleme cu familia sau prietenii?
 - Ai renunțat sau ai alocat mai puțin timp activităților care au fost importante sau interesante pentru tine sau îți făceau plăcere, în favoarea consumului de alcool?
 - Mai mult de o dată ai ajuns în situații - în timp sau după ce ai băut alcool- în care creșteau șansele de a fi rănit sau ați face rău (cum ar fi de exemplu condusul autoturismelor, înot, utilizarea utilajelor, mersul pe jos într-o zonă periculoasă sau sexul neprotejat)?
 - Ai continuat să bei, chiar dacă asta te făcea să te simți deprimat, anxios sau agrava o altă problemă de sănătate? Sau după ce ai avut o pierdere de memorie?
 - A trebuit să bei mai mult decât de obicei, mai mult decât o singura dată, pentru a obține efectul dorit? Sau ai constatat că în urma consumului de alcool în cantitățile normale efectele sale sunt mai scăzute ?
Ai constatat că, atunci când efectele alcoolului dispareau, ai avut simptome de sevraj, cum ar fi probleme cu somnul, tremor, iritabilitate, anxietate, depresie, neliniște, greață sau transpirație? Sau ai simțit care pana atunci nu ai simtit?
Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, consumul de alcool poate fi deja un motiv de îngrijorare. Cu cat mai multe simptome aveți, cu atât este mai urgentă nevoia de schimbare. Un profesionist in sănătate poate efectua o evaluare formală a simptomelor pentru a identifica dacă o tulburare de legata de consumul de alcool este prezenta.
Oricat de severa poate părea aceasta problema, persoanele cu o tulburare legtaa de consumul de alcool pot beneficia de tratament.
Abordarea unei metode de tratament poate îmbunătăți șansele unui individ de a avea succes în depășirea tulburarii legate de consumul de alcool.